Waarom kan ik deze uren niet meer wijzigen?

Gepost op: 22-02-2023 om 09:00

Er zijn verschillende redenen waardoor u uren niet meer kunt aanpassen in het urenregistratie- of validatiescherm. Sinds kort kunt u in een oogopslag zien wat de onderliggende oorzaak hiervan is.

Uren wijzigenIngevulde uren die in een grijs veld staan, zoals in de afbeelding hieronder, kunt u niet zonder meer aanpassen. Deze uren zijn vastgezet. Dat kan bijvoorbeeld omdat ze al gevalideerd zijn, maar er zijn ook nog verschillende andere mogelijkheden, zoals een gesloten resource of een einddatum die verstreken is. Goede redenen om de uren niet meer te veranderen, maar in de praktijk blijkt het soms toch nodig.

Uren wijzigen

Redenen zichtbaar maken

In Watch kunt u in een oogopslag zien waardoor uren niet meer gewijzigd kunnen worden. U klikt daarvoor eenvoudigweg op de uren en u krijgt een pop-up-scherm, zoals u in onderstaande afbeelding kunt zien.

Uren wijzigen

In dit geval zijn er dus drie redenen waarom u de uren niet kunt aanpassen. Het is daardoor direct duidelijke welke drie acties u uit moet voeren om de uren alsnog te kunnen wijzigen.

Budget- en periodebescherming

In de meeste gevallen zijn uren achteraf vastgezet, zoals door validatie of het sluiten van de resource zoals in bovenstaand voorbeeld. Soms is het van tevoren al ingesteld. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u gebruik maakt van budget- en/of periodebescherming.

Budgetbescherming

In onderstaande afbeelding ziet u dat er geen uren geregistreerd zijn op de maandag en de dinsdag. Dat kan ook niet meer (het veld is grijs), omdat de begrote uren op het projectonderdeel-niveau allemaal verbruikt zijn. Onder de rode pijl ziet u dat de resterende uren 0 zijn en aan het oranje “dakje” op de nul kunt u zien dat dit urenbudget beschermd wordt. De uren op de woensdag en donderdag kunt u nog wel aanpassen (het veld is wit), want u kunt het aantal uren hier nog verlagen. Verhoogt u ze dan krijgt u wel een melding dat dit niet meer past binnen het budget.

Periodebescherming

Het invoerveld van de vrijdag in de afbeelding is ook leeg. Dit komt omdat de einddatum van het projectonderdeel op de 26e ligt en hier periodebescherming aan staat. Daardoor kunt u geen uren schrijven buiten de toegestane periode.

Uren wijzigen