10 tips voor succesvol projectmanagement

Of u nu eenvoudige of complexe projecten beheert, een goed projectmanagement vergroot uw kans op succes. Hieronder vindt u 10 tips om uw projecten beter te managen.

  1. Beheer de beerBegin projectmanagement met een planning: Bedenk van tevoren wat je precies wilt bereiken, wat de prioriteiten zijn, welke taken daarvoor precies uitgevoerd moeten worden en wie dat moeten doen. Neem op tijd contact met hen op en betrek ze bij de opzet van het project. Maak bij complexe projecten een overzichtelijke matrix: wie doet wat en wanneer.
  2. Beheer de beer: Bedenk van tevoren welke beren je allemaal op je weg kunt vinden. Denk daarbij aan valkuilen op zowel organisatorisch als cultureel vlak en aan zowel interne als externe barrières. Bedenk ook alvast hoe je hiermee om kunt gaan; dat scheelt reactietijd op het moment dat de beren zich voordoen.
  3. Communiceer, communiceer en communiceer nog wat meer: Hoe beter iedereen weet wat er van hen verwacht wordt en waar men mee bezig is, hoe beter een team op elkaar in kan spelen. Vraag door en luister goed naar wat er wordt beantwoord.
  4. Motiveer en delegeer: Als projectleider heb je veel invloed op het enthousiasme binnen je team. Geef het goede voorbeeld, versterk het teamgevoel, wees positief over de kracht van je team, betrek je teamleden en delegeer. Succes staat of valt bij een betrokken team dat met een positieve houding de uitdaging aan durft te gaan.
  5. Uitdagingen uit het verleden vormen het succes van de toekomst: zie uitdagingen niet als tegenslagen, maar als mogelijkheden om de kennis en ervaring van je team te versterken waardoor projecten in de toekomst nog succesvoller kunnen worden afgerond.
  6. Laat je stakeholders niet in de steek: Zorg vanaf het begin voor een goede relatie met de stakeholders bij het project. Informeer hen regelmatig over de voortgang, betrek hen bij het project en zorg voor een goede bereikbaarheid.
  7. Los geparkeerde issues zo snel mogelijk op: Onopgeloste problemen vertragen de voortgang en demotiveren je team. Even parkeren is prima, maar blijf de parkeermeter niet bijvullen.Tips
  8. Evalueer en stuur bij: Evalueer regelmatig tussentijds of je goed op weg bent. Soms kan ook blijken dat aanpassing van bijvoorbeeld de prioriteiten nodig is. Hou niet te streng vast aan de opzet, maar onderken dat enige flexibiliteit vaak nodig is om je doelen te bereiken.
  9. Gebruik de procedures: Goed uitgewerkte procedures helpen je om de punten op de i te zetten en zorgen ervoor dat alle losse eindjes verbonden worden. Laat ze dus niet in de la liggen, maar maak er gebruik van.
  10. Werk effectief: Maak effectief gebruik van vergadertijd, maar ook van de tools die er zijn om je in je projectmanagement te ondersteunen. Het gebruik van een goed projectmanagementsysteem kan je hierbij helpen.

Geïnteresseerd in een goed projectmanagementsysteem?

Auteur: Annegreet Blanken, Marketingadviseur

 

Meer artikelen

Uren bijhouden als zzp-er

Uren bijhouden als zzp’er Bent u zzp’er? Dan is er een grote kans dat u het maar ...

Klaar voor de AVG?

AVG / GDPR Per 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel de AVG in ...

Implementatie van WATCH bij a.s.r.

Implementatie van urenregistratie software bij a.s.r. Je verwacht dat de implementatie van ...

Help! Mijn medewerkers doen niet aan urenregistratie.

Urenregistratie is belangrijk voor uw organisatie. Als uw medewerkers de gewerkte uren niet goed ...

WATCH als project management tool

Project management tools? WATCH doet wat het moet doen! Als het om Project management tools gaat, ...

Laatste nieuws

Budgetbescherming in euro compleet

Budgetbescherming in euro's, in plaats van uren, is nu compleet! Het verbruik van budgetten is direct zichtbaar in de urenregistratie en de budgetten kunnen worden gebruikt in de rapportages. Bovendien is de bescherming van deze budgetten nu mogelijk.

Lees meer

Upgrade naar 6.4.1 in weekend van 11 en 12 maart

In het weekend van 11 en 12 maart gaan we alle huurlicenties upgraden naar 6.4.1. U hoeft hiervoor niets te doen. Wel kan het zijn dat uw WATCH omgeving tijdelijk niet bereikbaar is.

Lees meer

Waarom kan ik deze uren niet meer wijzigen?

Er zijn verschillende redenen waardoor u uren niet meer kunt aanpassen in het urenregistratie- of validatiescherm. Sinds kort kunt u in een oogopslag zien wat de onderliggende oorzaak hiervan is.

Lees meer

Budgetbescherming

U kunt in WATCH instellen dat het aantal begrote uren niet mag worden overschreden. Dat noemen we Budgetbescherming. In versie 6.4 van WATCH zijn de mogelijkheden hiervoor verder uitgebreid. Zo kunt u nu ook een totaalbudget in euro’s opgeven.

Lees meer